top of page
Nieuws archief:

27-10-14 Dirk Witte Prijs voor trompetist en tekstschrijver Jeroen Zijlstra

 

Zanger, tekstschrijver en trompettist Jeroen Zijlstra is de winnaar van de Dirk Witte Prijs 2014. Zijlstra zal de kleinkunst-oeuvreprijs op 17 november in ontvangst nemen tijdens de Avond van het Kleinkunstlied in Zaandam.

 

De jury, bestaande uit recensent Rinske Wels, tekstdichter Ivo de Wijs en kleinkunstenaar Fred Florusse, kennen de prijs toe aan Jeroen Zijlstra vanwege zijn oeuvre met een geheel eigen zeemanssound. Zijlstra is onder meer bekend van het nummer Durgerdam slaapt, waarvoor hij in 2002 de Annie M.G. Schmidt-prijs won.

 

De Dirk Witte Prijs wordt toegekend aan een cabaretier of kleinkunstenaar die als jaren belangrijk is voor de Nederlandse kleinkunst en zijn of haar repertoire zelf schrijft. De winnaar ontvangt een penning en een bedrag van duizend euro.

 

De prijs is vernoemd naar Dirk Witte (1885-1932), bekend van het lied Mensch durf te leven. Kleinkunstenaars Daniël Lohues, Maarten van Roozendaal en Brigitte Kaandorp gingen Jeroen Zijlstra voor.

 

De band Zijlstra heeft een van de bekendste cabaretnummers van Nederland in een nieuw jasje gestoken: Mensch, durf te leven. Het lied werd geschreven door Dirk Witte en in 1917 voor het eerst opgenomen en uitgebracht door Jean-Louis Pisuisse. 

 

16-10-14 Een Wieringer in Havana

 

Een nieuwe  en ongekend verrassende combinatie van Latijns-Amerikaanse muziek met Nederlandse teksten.

Een Wieringer in Havana is een project van trombonist/componist/arrangeur Frans Cornelissen, featuring Jeroen Zijlstra. Frans Cornelissen heeft een gelukkige relatie gelegd tussen Latijns-Amerikaanse muziek en Nederlandse teksten. Het karakteristieke stemgeluid van Jeroen Zijllstra draagt daar nog aan bij. Zijn stem lijkt zich als vanzelf te voegen naar de swingende klanken van Cubaanse son of bolero.

Dit Nederlandstalige album bestaat grotendeels uit origineel repertoire. Daarnaast twee bewerkingen van eerdere stukken van Jeroen en een vertaling/bewerking van de beroemde en meeslepende bolero “Como Fue”. De cd bevat negen composities in traditionele Cubaanse stijlen, zoals o.a. bolero, son, danzon en chacha.

 

25-3-14 Jeroen Zijlstra winnaar Cultuurprijs Noord.

 

Jeroen Zijlstra heeft op 24 maart de Cultuurprijs Noord in ontvangst mogen nemen. Stadsdeel Noord heeft deze prijs in het leven geroepen om een individuele kunstenaar uit Amsterdam-Noord in het zonnetje te zetten. Hij wordt geprezen omdat hij de Noorderlingen verbindt en verleidt.

De prijs gaat gepaard met een speciaal voor de winnaar geschreven gedicht van dichter Thomas Mohlmann. De uitreiking vond plaats in het M-lab in Amsterdam-Noord.

3 NOV Zijlstra te gast bij Sara op Zondag- radio 2

 

van 20:00 tot 22:00 is Zijlstra te gast bij Sara op Zondag met 3 nieuwe nummers uit de voorstelling Geen krimp

23 NOV Zijlstra te gast bij Opium radio 1

 

van 14:30 tot 16:30 is Zijlstra te gast bij Opium radio met 3 nieuwe nummers uit de voorstelling Geen Krimp en een gesprek over de nieuwe CD.

11 SEPT Leeghwater Project is begonnen

Van 11 t/m 22 september 2013 barst Leeghwater los: een uniek drive-in-theaterspektakel op het midden van de Afsluitdijk. Bert Visscher kruipt in de huid van professor Leeghwater, een iets te optimistische uitvinder en pionier pur sang. Samen met 100 acteurs, dansers en musici brengt hij je een onvergetelijk spektakel op de meest desolate plek van Nederland. Er is plaats voor 250 auto’s per avond. Bestel alvast je autokaarten!

5 JUNI  De nieuwe speellijst staat klaar!

Komend seizoen speelt Zijlstra de voorstelling: GEEN KRIMP

In Geen Krimp wordt het kwartet Zijlstra uitgebreid met saxofonist Jan Menu waardoor de echte sound van Zijlstra weer in volle glorie terug is! Zijlstra blijft onverdroten en met engelengeduld klare taal uitslaan, recht in de wind vissend naar noten en woorden die er toe doen. Wie zelf ooit heeft besloten zijn muze achterna te reizen, de paradox aan te gaan tussen de schutterende veiligheid en de schitterende twijfel wordt bij Zijlstra op zijn wenken bediend.

18 april 2013 - de nieuwsbrief is weer verstuurd:

 


Zijlstra nieuwsbrief 18 april 2013 [nr. 103]

Dernière Samen in Zee  

De officiële laatste voorstelling van Samen in Zee is dit jaar op maandag 20 mei in De Kleine Komedie te Amsterdam.

Het quintet van de band Zijlstra met zangeres Lydia van Dam zal deze avond extra ondersteund worden door saxofonist Jan Menu en daarmee is deze avond zowel de afsluiting van de afgelopen twee jaar als ook een vooruitblik naar het komende seizoen waarin de band Zijlstra weer 'ouderwets' als quintet met saxofoon(s) zal optreden.

De band Zijlstra

 
 
 
 

Wij hopen jullie te gaan zien in De Kleine Komedie!

En vergeet niet de mogelijkheid aan te grijpen om ZZBN-er te worden, meer informatie hier over vind je uiteraard op
zijlstraweb.com

Groeten,   ZIJLSTRA


 

11 april 2013 - de eerste preview voor de nieuwe voorstelling Geen Krimp is toegevoegd aan de speellijst op 15 juni. Meer info over de nieuwe voorstelling kun je hier lezen.

26 maart 2013 - de nieuwsbrief is weer verstuurd:

 


Zijlstra nieuwsbrief 26 maart 2013 [nr. 102]

Laatste maanden reprise Samen in Zee  

April en mei 2013 zijn de laatste maanden om de voorstelling
Samen in Zee  alsnog of nogmaals te gaan zien!

Hier komen de laatste kansen:

5 april - Nieuwegein
7 april - Schagen
11 april - Utrecht
12 april - Culemborg
17 april - Delft
19 april - Leeuwarden
25 april - IJmuiden

17 mei - Bussum
20 mei - Amsterdam
25 mei - Grootschermer

En op 6 april neemt Zijlstra alvast een voorschot op het nieuwe seizoen door op die dag een crowdfunding-concert in de Dorpskerk van Durgerdam te geven. Het concert zal in het teken staan van de nieuwe, nog op te nemen, cd Geen Krimp.
Meer details over dit concert volgen nog maar duidelijk is al wel dat hier de mogelijkheid is om ZZBN-er (Zonder Zijlstra Ben Je Nergens) te worden!

Het volledige overzicht en alle details van de concerten vind je op de speellijst van zijlstraweb, tot ziens!

Groeten,   ZIJLSTRA


 

4 februari 2013 - na schijnbare problemen met de levering van Zijlstra liederen door iTunes is dit distributiekanaal weer geheel in orde!

31 januari 2013 - we proberen onze Twitter-account weer eens wat nieuw leven in te blazen: @debandzijlstra. De link staat nu standaard bovenaan onze website.

22 januari 2013 - extra optreden toegevoegd aan de speellijst : 3 februari in het Beauforthuis.

30 oktober 2012 - we zagen ons helaas genoodzaakt om de links naar de verkoop van Zijlstra cd's door WallisFinkers te verwijderen omdat de website van WallisFinkers op het ogenblik niet goed functioneert. Wij hopen op beterschap!

24 oktober 2012 - zoals jullie wellicht al gemerkt hebben is er een grote update gaande op zijlstraweb.

21 oktober 2012 - meer informatie over het project Zijlstra & De Andersons vind je hier.

20 oktober 2012 - extra optreden op 10 november van Zijlstra & De Andersons, de eerste try-out in de Dorpskerk van Durgerdam.

18 oktober 2012 - het optreden op 11 november van Zijlstra & De Andersons blijkt niet door te gaan, het optreden van 12 november gaat evenwel gewoon door.

9 oktober 2012 - de nieuwsbrief is weer verstuurd:

 


Zijlstra nieuwsbrief 9 oktober 2012 [nr. 101]

Reprise Samen in Zee

De reprise van de voorstelling Samen in Zee begint er aan te komen maar ondertussen druppelen er nog steeds wel wat andere concerten binnen, tijd voor een update!

Hier een overzicht van alle concerten tot aan het eind van dit jaar:

13 oktober - Camperduin (Blues@Sea: speciaal Zijlstra-programma)
28 oktober - Den Bosch (Jeroen Zijlstra met Het Brabants Jazz Orkest)
11 november - Den Bosch (Zijlstra [+band] & De Andersons)
12 november - Den Bosch (Zijlstra [+band] & De Andersons)

Daarna is het weer tijd voor ZIJLSTRA met als gast-vocaliste Lydia van Dam en begint de reprise van Samen in Zee:

16 november - Capelle a/d IJssel
17 november - Purmerend
22 november - Doetinchem
23 november - Hoofddorp
29 november - Alphen a/d Rijn

En in december geeft Jeroen Zijlstra met zijn band nog eens twee concerten samen met De Andersons:
15 december - Medemblik (Zijlstra [+band] & De Andersons)
18 december - Gouda (Zijlstra [+band] & De Andersons)

Het volledige overzicht en alle details vind je natuurlijk op de speellijst van zijlstraweb, kom gerust weer eens langs!

Groeten,   ZIJLSTRA


 

5 september 2012 - een nieuw optrden op onze speellijst, Jeroen is zingend en spelend te gast bij het Millennium Jazz Orchestra op woensdag 3 oktober in Deventer!

29 augustus 2012 - gegevens voor het optreden van 13 oktober aangepast.

27 augustus 2012 - de nieuwsbrief is weer verstuurd:

 


Zijlstra nieuwsbrief 27 augustus 2012 [nr. 100]

Seizoen 2012-2013

De zomer is bijna afgelopen en het theater-seizoen gaat weer beginnen! Het is ons toch weer gelukt om een mooie speellijst samen te stellen. Allereerst is dat uiteraard de reprise van de succesvolle theater-voorstelling Samen in Zee met Pieter-Jan Cramer, Lydia van Dam, Nout IngenHousz, Jeroen Zijlstra en Edwin Wieringa:

Maar daarnaast komen er nog een paar speciale Zijlstra-programma's, is Jeroen ook weer solo actief en hij gaat in november/december een aantal concerten doen samen met De Andersons, onder de titel: Ballades en Brutaliteiten, een eerbetoon aan Cornelis Vreeswijk.

Dit zijn de data voor de komende twee maanden:
9 september - Leeuwarden (opening seizoen)
23 september - Hoofddorp (voorproefje voor het komende seizoen)
13 oktober - Camperduin (Blues@Sea: een speciaal programma)
28 oktober - Den Bosch (Jeroen met Het Brabants Jazz Orkest)

Het volledige overzicht en alle details vind je natuurlijk op de speellijst van zijlstraweb. Ook kun je hier weer veel nieuwe foto's bekijken van onze concerten, dus kom weer eens langs!

Groeten,   ZIJLSTRA


15 augustus 2012 - nog meer foto's van Leen Plokkaar, deze keer van de laatste editie van Wadstok!

12 augustus 2012 - er zijn foto's toegevoegd aan Zijlstraweb van het festival Reuring te Purmerend van 2011. Met dank aan Leen Plokkaar!

6 augustus 2012 - de speellijst is weer flink bijgewerkt...

1 augustus 2012 - Jeroen Zijlstra gaat, samen met andere gasten, optreden met Het Brabants Jazz Orkest op 28 oktober, meer details staan in de speellijst...

1 juli 2012 - solo optreden van Jeroen Zijlstra op 6 juli toegevoegd aan de speellijst...

20 juni 2012 - er zijn foto's binnengekomen van het festival Wadstok van 2012. Met als speciale gast op saxofoon Jan Menu!

14 juni 2012 - ook april en mei 2013 beginnen al enige tekenen van leven te vertonen, kijk op de speellijst...

12 juni 2012 - november 2012 laat al weer wat concerten van Zijlstra zien, kijk op de speellijst...

8 juni 2012 - er zijn foto's toegevoegd aan Zijlstraweb van het festival Wadstok van 2011. Zo kunnen we alvast een beetje in de sfeer komen voor dit jaar!

1 juni 2012 - kaarten bestellen voor Wadstok? Mail naar: info@wonderlijkwieringen.nl

1 juni 2012 - de nieuwsbrief is weer verstuurd:

 


Zijlstra nieuwsbrief 1 juni 2012 [nr. 99]

Wieringer Wadstok 2012

Het Wieringse kunst- en muziekfestival Wadstok komt er weer aan in juni! Met allerlei activiteiten van 13 t/m 17 juni en als hoogtepunt het muziekspektakel Wieringer Wadstok op 16 juni met o.a. ZIJLSTRA !

 


Meer details over dit festival vind je op de speellijst van zijlstraweb.com, alle informatie over het festival vind je op de website: Het Geheime Waddeneiland

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Burghout, Hippolytushoef en bij de VVV in Den Oever. Het is ook mogelijk per email kaarten te bestellen, stuur daartoe een mail naar: info@wonderlijkwieringen.nl

Voordat dit alles gaat losbarsten is Jeroen Zijlstra (samen met vele andere artiesten) nog te beluisteren op het festival Mokum in Carré op vrijdag 8 juni!

Groeten van ZIJLSTRA

 


 

31 mei 2012 - optreden van Jeroen Zijlstra op 8 juni toegevoegd aan de speellijst...

30 mei 2012 - er is meer informatie verschenen over het het concert van Zijlstra tijdens het Festival Wadstok, kijk op de speellijst...

21 mei 2012 - twee zomer-optredens toegevoegd aan de speellijst, ga snel kijken! We wachten wel nog evengoed op wat meer informatie...

29 april 2012 - gisteren de dernière van het eerste seizoen Samen in Zee in Theater Het Klooster te Woerden gezien, een prachtig en spannend concert! Volgend seizoen gaan we verder...

27 april 2012 - er zijn voor de eerste keer in 2012 weer eens foto's toegevoegd aan Zijlstraweb. Deze keer van het optreden in het Parktheater Hoorn van 14 april 2012. Wij bedanken hiervoor Leen Plokkaar.

7 april 2012 - extra optreden in Apeldoorn toegevoegd op 24 april, ga naar de speellijst...

bottom of page